Spelen is voor alle leeftijden. De ontwikkeling van het spel begint al vrij snel na de geboorte. De eerste gezelschapsspellen zijn er al voor kinderen vanaf 2 jaar. Natuurlijk kies je spellen die passen bij de ontwikkelingsfase van je kind. Door vroeg te beginnen met het spelen van spellen zorg je voor een opbouw en zul je merken dat de spellen die jullie samen spelen steeds complexer gaan worden. Het is prachtig om als ouder de ontwikkeling van je kind op deze manier te volgen. Want samen een spelletje spelen, dat zorgt niet alleen voor fijne momenten, maar ook voor waardevolle vaardigheden die ze hun hele leven met zich meedragen.
Samen spelen en ontdekken
Ik herinner me nog de tijd dat mijn eigen kind, als jonge peuter, zijn eerste spellen speelde. Net twee jaar, bungelende beentjes vanuit de kinderstoel, kwam “Berenhonger” op tafel. Vol enthousiasme werd het materiaal bekeken en werd de beer met de vuisten gevoerd totdat hij geen pap meer kon zeggen. Daarna werd de beer net zo enthousiast weer in de doos gelegd. Jonge peuters zijn graag handelend bezig. Spelregels zijn in deze fase nog niet van belang, maar het enthousiasme was gewekt en het spel werd gebruikt als speelmateriaal. in de ontwikkelingspsychologie wordt dit ook wel “manipulerend spel” genoemd.
Bijna dagelijks moest “Beer”, zoals hij werd genoemd, weer uit de doos komen. Langzamerhand introduceerde ik de dobbelsteen en kwam er meer structuur in wat “Beer” te eten kreeg, doordat we de aanwijzingen van de dobbelsteen gingen opvolgen. Stap voor stap voegde ik meer spelregels toe. Het eten geven met de lepel ging motorisch steeds handiger en op een speelse manier werden motoriek en geheugen getraind. Mijn rol was stimulerend en verdiepend. Ook voor de taalontwikkeling was “Berenhonger” goed. Steeds meer nieuwe woorden en zinnetjes kwamen langs wanneer de beer weer uit de doos kwam.
Spellen voegen zoveel moois toe aan de ontwikkeling van een kind en ik vond het prachtig om dit te begeleiden.
Op naar coöperatieve spelletjes!
Na een tijdje merkte ik dat er meer uitdaging geboden kon gaan worden. Mijn kind was toe aan meer variatie. Na een gezamenlijk bezoekje aan “De Dondersteen” en advies van de mensen in de winkel koos mijn kind “Mijn eerste boomgaard”. Hij herkende het fruit op de doos en de interesse was meteen gewekt. “Mijn eerste boomgaard” is een coöperatief spel vanaf 2 jaar.
Dit spel bracht ons iets nieuws: je speelt niet tegen elkaar, maar samen als team, waarbij je samen het fruit plukt voordat de raaf het opeet. Ik begreep de keuze van mijn kind voor dit spel wel, want de vormgeving van het spel lokt uit om te gaan spelen. De doos bevat prachtige houten stukken die precies passen in peuterhanden. Een mooie grote houten dobbelsteen en een kartonnen fruitmand maken het spel helemaal af.
Met “Mijn eerste boomgaard” oefenden we niet alleen het samenwerken, maar ook het benoemen van de kleuren en de motoriek.
Ik herinner me nog de aanstekelijke lach van mijn kind wanneer ik het geluid van de raaf nadeed zodra deze een stukje fruit probeerde te pakken. De gezonde spanning hield zijn aandacht vast en motiveerde om het telkens weer opnieuw te proberen. Het spelen van spellen met jonge kinderen is dan ook een mooie manier om te leren omgaan met emoties en om veerkracht te ontwikkelen.
Nog meer gezelschapsspellen voor kinderen vanaf 2 jaar
Vanaf deze basis zijn er in de loop der jaren nog veel kinderspellen bij gekomen. Van bordspellen tot kaartspelletjes – we hebben veel gelachen, samengewerkt, gewonnen en ook verloren. Met als hoofddoel plezier speelden we bijna dagelijks spellen en werden er ongemerkt veel vaardigheden geoefend.
Inmiddels zijn mijn kinderen pubers en genieten we nog steeds van samen gezelschapsspellen spelen. En de beer uit “Berenhonger”? Die heeft inmiddels een nieuw baasje, maar we profiteren nog elke dag van het feit dat mijn kinderen al vroeg leerden omgaan met winnen en verliezen, en dat ze samen plezier hebben in het spel. Want spelletjes zijn tijdloos, leuk voor alle leeftijden en toegankelijk voor iedereen. Ook voor je peuter!
Ben je enthousiast geworden en benieuwd naar welke spellen je nog meer met jonge kinderen kunt spelen? In het overzicht hieronder vind je een aantal tips voor gezelschapsspellen voor kinderen vanaf 2 jaar. De leeftijdsindicatie op de doos is niet doorslaggevend. Kijk altijd waar je kind belangstelling voor heeft en wat het nodig heeft om zich verder te ontwikkelen.
Kom je er niet uit, of twijfel je? Tijdens een bezoek aan de winkel krijg je tips over hoe je het beste kunt aansluiten bij je kind. We hebben een groot assortiment aan eerste spellen voor jonge kinderen.
- “Visjes vangen”: Een spel waarmee kinderen eerst vrij kunnen spelen met de hengel, zee en vissen. Vervolgens kun je spelregels toevoegen waarbij kinderen vissen van een bepaalde kleur moeten vangen, en voor elke vis die ze vangen een puzzelstukje krijgen. Degene die als eerste alle vissen heeft gevangen, wint het spel!
- “Kleurentorentjes”: Dit klassiek kinderspel draait om kleuren herkennen. Met een dobbelsteen wordt bepaald welke kraal er op het stokje mag worden geregen. Degene die zijn stokje als eerste vol heeft, is de winnaar.
- “Little cooperation”: Een spannend coöperatief spel waarbij kinderen leren samenwerken. De dieren moeten op tijd naar hun iglo voordat de ijsbrug instort.
- “Tactilo loto”: Een voelspel waarbij kinderen, door te voelen in een stoffen zak, dieren, groenten en fruit moeten vinden die op een draaischijf worden aangegeven.
Ontdek spelenderwijs wat jouw kind interesseert en zie hoe ze ontwikkelen. Gezelschapsspellen zijn tijdloos en voor iedere leeftijd een bron van plezier. Veel speelplezier!
Geschreven door Jojanneke Hollander