Spelen wordt gezien als iets wat kinderen doen, maar het is juist voor volwassenen heel goed om te (blijven) spelen. Ik vertel je wat de voordelen zijn van spelen als volwassene.
Creativiteit
Spelen vergroot je creativiteit. Over creativiteit bestaan veel theorieën, zo zegt Vygotsky [i]dat alle mensen creatief zijn en dat creativiteit de basis is voor kunst, wetenschap en technologie. Hij noemt het creatieve vermogen verbeelding.
En het idee is ook dat in deze snel veranderende wereld creativiteit meer nodig is dan ooit om met al deze veranderingen om te kunnen gaan, volgens Ken Robinson[ii].
Maar in de loop van ons leven, op school en op werk, wordt creativiteit niet gestimuleerd. Tegen de tijd dat we 7 of 8 jaar zijn, stoppen we veelal met tekenen, bijvoorbeeld omdat je ziet dat anderen mooiere tekeningen maken. En ook opmerkingen zoals ‘leuk dat tekenen, maar we gaan nu de tafels oefenen’ helpen niet om creatief te blijven. Op school vinden we andere zaken vaak belangrijker dan creativiteit.
Creativiteit is natuurlijk meer dan alleen tekenen, het is ook spelen, bouwen, dingen maken en problemen oplossen. En zeg nou eerlijk, knutselde jij nog op twaalfjarige leeftijd? Naast de (verplichte) surprise voor Sinterklaas?
Creativiteit en spelen zijn belangrijke vaardigheden om innovatief en flexibel te zijn. Ze helpen je om op nieuwe ideeën te komen en om nieuwe dingen te kunnen testen.
Samen
Samenspelen zorgt ook voor ontspanning, plezier en recreatie. En voor onderlinge verbinding, want het is veel leuker om samen plezier te hebben. Spelen werkt tegen eenzaamheid en stress.
‘Maar ik kan niet tegen mijn verlies, dus spelletjes spelen is niet ontspannend!’ horen we regelmatig en ook daar zijn goede oplossingen voor. Zo kun je samen puzzelen of een coöperatief spel spelen, waarbij je samen de wereld moet redden van virussen (Pandemic) of samen een Escape Room moet voltooien.
In teams tegen elkaar spelen, zoals bij 20 Seconds Showdown, schept een band. Je wordt samen fanatiek, maakt gebruik van elkaars sterke eigenschappen en ondertussen hebben jullie samen veel lol met de ongebruikelijke vragen en opdrachten. Kijk ook vooral naar hoe je tegenstander zo snel mogelijk loopt als een krab.
Deze spellen zijn natuurlijk ook erg leuk voor een teamuitje, of als ijsbreker in nieuwe teams of groepen.
Er zijn altijd manieren om samen spelplezier op te zoeken. Ook als je een spel zoekt om samen te kunnen ontspannen, zijn daar geschikte spellen voor.
Ontspanning zorgt voor ruimte in je hoofd en dus ook meer creativiteit.
Doen alsof
Vroeger speelde je ook veel rollenspellen, bouwde je hele steden van LEGO, moest de brandweer zo snel mogelijk komen blussen en maakte je het lekkerste eten van klei of lucht. Doen alsof.
Met doen alsof kom je op nieuwe ideeën, kun je een nieuw idee in je gedachten een testronde geven en kun je even ontsnappen aan de dagelijkse gang van zaken. Tijdens een rollenspel als Dungeons & Dragons, of een van de vele varianten, kun je precies dat doen. Bedenk een personage en alsof je dat personage bent, volg je een avontuur.
En sommige bordspellen zijn zo mooi en thematisch, dat je je ook even op een andere plek waant. Zoals Mysterium, Mycelia of Everdell.
Weer andere bordspellen nemen je mee in een verhaal, zoals Legenden van Andor, Harry Potter Hogwarts Battle, Chronicles of Avel en Frosthaven. In het spel Stuffed Fables is het bord een boek waar je doorheen gaat met het spelen.
Met legacy bordspellen verandert het spel na elke keer spelen: je komt als het ware in een nieuw hoofdstuk, zoals bij de Legacy Pandemic spellen.
Al deze spellen spreken je verbeelding aan.
Zo zijn er voor volwassenen genoeg opties om te blijven spelen, zelfs zonder (klein)kinderen.
Speel jij nog?
Geschreven door: Marijke van der Pal (Pal op Koers)
[i] Vygotsky, L. (2004). Imagination and creativity in childhood. Journal of Russian & East European Psychology, 42(1), 7-97
[ii] Robinson, K. (2011). Het element, uitgeverij Spectrum.